Bizimle iletişime geçin

Köşe Yazıları

Tavandaki Sekiz Dakika

Yaklaşık

tarih

Hayatın hızı başımızı döndürüyor. Bir yerlere yetişmeye çalışırken, sosyal medyada saniyeler içinde videoları kaydırırken, iki dakikalık bir gecikmeye bile tahammül edemezken aslında neyi kaçırdığımızın farkında mıyız? Geçenlerde sinema dünyasından yayılan, kulaktan kulağa fısıldanan ve her satırı tokat gibi patlayan bir hikayeye denk geldim.

Hikaye bu ya; sadece 10 dakikalık bir yapım, “Yılın En İyi Kısa Filmi” unvanını alıyor. Meraklı bir kalabalık salonu dolduruyor, ışıklar sönüyor ve perde açılıyor.

Ancak filmde bir gariplik var. Kamera sabit. Sadece beyaz, bomboş bir oda tavanını gösteriyor. Bir dakika geçiyor, beş dakika geçiyor, altı dakika geçiyor… Tavan aynı tavan. Yedinci dakikaya girildiğinde salonda fısıltılar, homurtular başlıyor. “Bu ne biçim film?”, “Zamanımızı çalıyorlar!” diyerek ayağa kalkanlar, salonu terk etmeye yeltenenler oluyor. Modern insanın o meşhur, tahammülsüz sabırsızlığı devreye giriyor.

Tam sekizinci dakikada kamera nihayet hareket ediyor. Ağır ağır tavandan aşağı iniyor ve lens, yatakta hareketsiz yatan, omurilik felci bir kadının yüzüne odaklanıyor. Ardından ekranda tek bir cümle beliriyor:

“Bu engelli kadının hayatının her saatinde gördüğü sahnenin sadece 8 dakikasını size sunduk ve siz buna 8 dakika bile katlanamadınız! Hayatınızın her saniyesinin değerini bilin…”

Şimdi eğri oturalım, doğru konuşalım. Salonda isyan eden o seyirciler aslında biziz.

Bizler; otobüs otuz saniye geciktiğinde dünyayı başımıza yıkılmış sayan, önümüzdeki araç yeşil ışıkta bir an duraksasa kornaya yüklenen, hayatı hep bir “sonraki aşama” olarak yaşayan sabırsızlarız. Kafamızı istediğimiz an sağa sola çevirebilmenin, canımız sıkıldığında o sinema salonundan yürüyerek çıkabilmenin nasıl bir krallık, nasıl bir lüks olduğunu unutanlarız.

Bu hikaye bize sinema estetiği değil, ham bir varoluş gerçeği sunuyor. Bizim “Zaman kaybediyoruz” diyerek burun kıvırdığımız o sekiz durağan dakika, bir başkasının kaçamadığı, değiştiremediği, teslim olmak zorunda kaldığı koca bir ömür. Bizim sıkıntıdan patladığımız o boşluk, onun tüm dünyası.

Demem o ki dostlar; bugün nefes alırken, yürürken, hatta sadece sıkılma özgürlüğüne bile sahipken durup bir düşünelim. Şikayet ettiğimiz o “sıradan” hayat, belki de bir başkasının en büyük mucizesidir.

Bugün kafanızı tavana değil, hayata çevirin. Ve hala özgürce hareket edebiliyorken, her saniyenin hakkını verin. Çünkü hayat, bir sonraki sahneyi kendi iradesiyle seçebilenler için hala çok güzel.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazıları 4 gün önce

Filenin Sultanlarının İmzası: Gökyüzü Bile Artık Size Dar! Bir Gurur Destanı…

Yalova 6 gün önce

Cem Gümüş’ten Kadıköy İçin İlçe Çağrısı: “Kadıköy Neden İlçe Olmasın?”

Yalova 1 hafta önce

HÜRSEN Yalova İl Başkanı Ersin Tanrıkulu’ndan 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı Mesajı

Video Galeri 1 hafta önce

YALOVA’DA KOM EKİPLERİNDEN SİLAH OPERASYONU: KAÇAK SİLAH VE EKİPMANLARI ELE GEÇİRİLDİ

Yalova 1 hafta önce

Yalova’da Narkotik Operasyonu: 5 Şüpheli Tutuklandı

Türkiye 1 hafta önce

UGC Genel Başkanı Ahmet Öz’den 24 Temmuz Basın Bayramı Mesajı: “Özgür ve İlkeli Basın Demokrasinin Güvencesidir”

Yalova 1 hafta önce

ULAŞTIRMA BAKANI URALOĞLU YARIN YALOVA’DA

Siyaset 1 hafta önce

YALOVA’NIN ÇINARI ABDURRAHMAN GEZER CHP’DEN İSTİFA ETTİ

Türkiye 1 hafta önce

YALOVA-ARMUTLU YOLU YARIN HİZMETE AÇILIYOR

Dünya 2 hafta önce

Gökyüzü 12 Ağustos’ta Nefes Kesecek: Avrupa, 27 Yıl Sonra Tam Güneş Tutulmasına Tanıklık Edecek

Yalova 2 hafta önce

Marmara Denizi Alarm Veriyor: Deniz Suyu Sıcaklığı Son 50 Yılda 2,5 Derece Arttı

Yalova 3 hafta önce

Türk Dil Kurumunun Kuruluş Yolunda Yalova’nın Tarihî Rolü Belgelerle Bir Kez Daha Gündemde

Yalova 3 hafta önce

Yalova Güç Birliği Federasyonu’ndan 15 Temmuz’da Vatandaşlara Kavurma İkramı

Yalova 3 hafta önce

ATATÜRK İLKOKULU’NUN GELECEĞİ BELİRSİZ: TARİHİ GERÇEKLER, HUKUKİ SÜREÇ VE VELİLERİN EĞİTİM MÜCADELESİ

Spor 3 hafta önce

OĞUZHAN UZUN’DAN SPOR YÖNETİCİLERİNE “ROL MODEL” ÇAĞRISI