Bizimle iletişime geçin

Ekonomi

Urfalı Çiftçiler Geçen Yılı Mumla Arıyor

Yaklaşık

tarih

Urfa Değişim Gazetesinin Haberine Göre ;Girdi maliyetlerinin en yüksek seviyede olması nedeniyle çiftçiler geçmiş yılları mumla aradığını söyledi. Son iki yılda kuraklığında etkili olduğu Şanlıurfa’da gübre, ilaç ve mazot fiyatlarının katlanması çiftçileri zor durumda bıraktı.

Türkiye’de çiftçiler bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesini gören tarımsal girdi maliyetleriyle mücadele ederek üretim yapmaya çalışıyor. İklim değişikliği ve kuraklığın yanı sıra dövizdeki dalgalanmalarda çiftçileri etkiledi. Özellikle mazot, gübre, tohum ve ilaçta yaşanan büyük zamlar çiftçinin elini kolunu bağladı. Bu sene tarlasını gübresiz ve ilaçsız eken çiftçi verimi düşük bekliyor. Tarlasından sadece tohum beklediğini söyleyen çiftçiler zor günler yaşadıklarını söyledi.

Artan maliyetlerin altında ezildiklerini söyleyen çiftçiler, üretimden uzaklaştığı görülüyor. Rusya-Ukrayna savaşı etkilerinin izlenmediği ocak ayında tarımsal girdi maliyeti yüzde 57 arttı. Gübre fiyatlarında ise yıllık artış yüzde 153 oldu.

GÜBRE FİYATLARI 153 ARTTI
Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 9,40 ile tohum ve dikim materyali ve yüzde 16,34 ile malzemeler oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 153,34 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 101,14 ile enerji ve yağlar oldu.

“KÖLELİK DÜZENİNDE YAŞIYORUZ”
Gecen yılın bu zamanını mumla aradığını söyleyen genç çiftçi Ali Kırvar, girdi maliyetlerinden veryansın etti.

Yüksek fiyatlardan dolayı yeteri kadar gübre ilaç kullanamadıklarını belirten Kırvar geçen seneye göre verim düşüklüğü yaşayacağını söyledi. 

Konu hakkında Urfa Değişim Gazetesin muhabirlerine konuşan Kırvar,  “Çiftçiliği bırakıyor insanlar, bırakmak zorundalar. Gecen seneye göre her şey uçtu. Biz zar zor tohum alabildik. Ne ilaç ne gübre verdik. Hani köylü milletin efendisiydi. Köylü çiftçi kölelik düzenini yaşıyor kimsenin haberi yok.” dedi.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yalova 5 gün önce

Sinem Tozun Bakü’ye Taşındı: Yeni Yaşamını Kaleme Aldı

Spor 5 gün önce

YALOVA FK, 3 DAKİKADA GERİ DÖNDÜ

Yalova 5 gün önce

Meteoroloji’den Marmara İçin Kuvvetli Yağış Uyarısı: Yalova’da Sel ve Su Baskını Riski

Yalova 5 gün önce

Dilber Demir’in Kişisel Resim Sergisi Yalova Kent Müzesi’nde Sanatseverlerle Buluşuyor

Yalova 5 gün önce

Yalova’da 4. Türk Dil Bayramı İçin Geri Sayım Başladı

Köşe Yazıları 6 gün önce

YAZI- YORUM : YALOVA HALKI KONUŞTU ; BİR ŞEHRİN ALTINDA BİRİKENLER

Yalova 2 hafta önce

YTSO’DA SEÇİM SONRASI İÇİN YENİ DENKLEM: TECRÜBELİ İSİMLER AYNI MASADA MI?

Dünya 4 hafta önce

2008–2026 YILLARI ARASINDA 5800 KADININ PORTRESİNDE BİR YÜZLEŞME

Yalova 1 ay önce

Yalova’da 8 Aylık Hamile Kadın Eşi Tarafından *ldürüldü

Kültür 2 ay önce

Yapay Zekâ Sanatta Yeni Bir Dönemin Kapılarını Aralıyor: Yalova’dan Dikkat Çeken Bir Yapım Daha

Köşe Yazıları 2 ay önce

Filenin Sultanlarının İmzası: Gökyüzü Bile Artık Size Dar! Bir Gurur Destanı…

Yalova 2 ay önce

Cem Gümüş’ten Kadıköy İçin İlçe Çağrısı: “Kadıköy Neden İlçe Olmasın?”

Yalova 2 ay önce

HÜRSEN Yalova İl Başkanı Ersin Tanrıkulu’ndan 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı Mesajı

Video Galeri 2 ay önce

YALOVA’DA KOM EKİPLERİNDEN SİLAH OPERASYONU: KAÇAK SİLAH VE EKİPMANLARI ELE GEÇİRİLDİ

Yalova 2 ay önce

Yalova’da Narkotik Operasyonu: 5 Şüpheli Tutuklandı