Bizimle iletişime geçin

Söyleşi

Yalova Lisesi Anılarımız

Yaklaşık

tarih

Yalova Lisesi Hakkında Yalova Lisesi Eski Müdürü Aziz Deniz ile duygusal olarak anılara yolculuk yaptık.


Dünden Bugüne Yalova Lisesi hakkında bilgi verir misiniz ? Yalova Lisesi Müdürü ne zaman oldunuz bu maceranız ne zaman başladı?


Yalova Türkiye’nin önemli bir şehri bir çok yerde insanlar Yalova’yı görmeden Yalova adını biliyor. Bu değerli şehrin en değerli kurumlarından biri de bir çok kişinin de düşünce şekliyle Yalova Lisesi’dir. Bu güne kadar Yalova Lisesi ortaokulu ile beraber 40 Bine dayandığına ben inanıyorum. Gün geldi öğrenci sayısı 4740’lara çıktı. Ortaokulu ile beraber beklemedeki öğrencileri dahil. 220’nin üzerinde bir öğretmen kadrosunun olduğu dönemler oldu. Yalova Lisesi Kurulduğundan beri hep başarılı olmuştur. Ben geldiğimde de Yalova lisesi büyük bir okuldu. 3800 Öğrenci yine 189 Öğretmeni vardı. O günler de de başarılıydı. Ama başarının sınırı yok. Güzelliğin sınırı yok. Mükemmelliğin sınırı yok. Eğitimde hatalar hemen hissedilmez, görülmez. Başarıda hemen hissedilmez ve görülmez. Özellikle hatalar daha enteresandı. Hataların sonucunu ancak 20 Sene sonra ister fertler ister toplum hissedebilir. Onun için eğitim hata götürmez.
Yalova Lisesi kişisel olarak ben bir şey yapmadım. Yalova Lisesinin kendisi yaptı. Velisi ,öğrencisi, öğretmeni yaptı. Yani Yalova Lisesi bir ekipti. Bir kişinin başarısından söz etmek orada görev yapanlara haksızlık olur. Velilere ve öğrencilere haksızlık olur. Onun için ben bir maaş ödül almıştım. O zaman ilçeydik. Bu maaş ödülü ben sadece hak etmiyorum o yüzden götürüp okul yaptırma derneğine bağışlamıştım. O zaman dernek başkanı da Rahmi Tokay’ın inşaatını yapan Rahmi Tokay’dı. Şimdi Yalova Lisesi 1997’de hatta biz 95’de il olunca ertesi sene 96’da Yalova Lisesinin okulca bir başarısını hissettik. O yıl yabancı dil ağırlıklıydı. Yani halkın süper lise dediği öğrenci grubu sınava girmemişti. Buna rağmen Türkiye 4.cüsü olunca biz bir şey hissettik. Başarılıymışız. Yalova Lisesi olarak ufak bir tedbir alarak acaba ne sonuç elde edebiliriz. İlk 3’e girebilir miyiz dedik ve 96’da aldığımız tedbirlerle biz Türkiye birincisi olduk. 97’de yine Türkiye birincisi olduk. 98’de yine dereceler aldık. 99’da deprem oldu. Ben depremden önce ayrılmıştım. Deprem sırasında bir çok okul gibi Yalova Lisesi de kendisini bir orta da buldu. 14 Yıl boyunca benimle Müdür Başyardımcılığı yapan Melek Şekercioğlu görevi kabul etti. O zorluklarda kulübelerde hizmet vererek okul içinde yatarak diğer personelle beraber bir emek harcadılar. Ama deprem yılında 2 tane hata yaptık. Bir grup rahmetli valiye gitti. Bir şeyler istedi. Vali önce sıcak baktı. Gittikleri kişi şartlarını söyleyince o iş kaldı.
Çok ciddi bir hata İki konu vardı. Yalova Lisesi çadır kente mi çıkacak. Çünkü B Blok hasar görmüştü. A Bloktan da korkulmaktaydı. Korkuluyordu. Çünkü şoklar devam ediyordu. Bana soruldu. Mehmet Akif için yeni yapılan bina boş oraya taşınmamızı istiyorlar veya çadır kente … Bakın dedim öğretmenlerimiz evlerine yakın olan yerden ayrılmak istemezler. Sakın ola çadır kente gitmeyin. İşler durulunca yıkılacak bina yapılıncaya kadar siz Mehmet Akif’e gidin. Gidilmedi. Yalova Lisesi Öğrencileri 2-3 ay sonra sarılık hastalığına yakalandılar. Kimi öğrenci bereket bir şey olmadı. O çadırları rüzgarlar götürdü. Öğrenci devamsızlığı yaşlandı. Öğretmenler kaçtı. O Yalova Lisesinin belini büktü. Ondan sonra Yalova Lisesi toparlanmak için diğer birimler diğer okullar gibi büyük bir emek harcadı. Biz Yalova Lisesi Eğitim Vakfını zaten bu amaçla oluşturmuştuk. Arkadaşlarımız ile gücümüz yettiğince ama okul işlerine ve prensiplerine karışmamak kaydı ile gayret ettik. Çünkü okul içişleri bu devlette bir milli eğitim bakanlığı var. Şehirlerde milli eğitim müdürü var. Vali var. Onları ilgilendirir bizi ilgilendirmez dedik. Bizi bazen nasıl ilgilendirir. Tıpkı Yalova da yaşayan her vatandaş gibi ilgilendirir. Onun dışında bizi ilgilendirmez. Yalova Lisesi bir süre de kendisini toparladı. Ama yeni okullar oluştu. Yeni birimler oluştu. Sadece Yalova da değil bir çok yerde oluştu. Fen Liseleri kuruldu. O zaman 2 tane düz lise vardı. Birisi Çınarcık Lisesi biri de Yalova Lisesi. Diğer okullar üniversiteye hazırlamadığı için meslek liseleri ticaret, kız meslek, imam hatip gibi okullar bunların üniversite sınavlarına girişlerinde bu iki okulu geri çekerler. Ardından Fatih Sultan Mehmet Lisesi kuruldu ki Fatih Sultan Mehmet Lisesini ben kurdum. Yeni müdüre teslim ettim.
Orası da başarılı bir okul oldu. Hatta onun asıl başarısı Gaziosmanpaşa Mahallesine taşınınca oldu. O işte de ben çok gayret gösterdim. Gaziosmanpaşa Mahallesinde lise yok. Oradaki çocuklar sabahın erken saatinde akşam saatinde çıkanlar tek başına 14 yaşındaki kız öğrenci oraya gidiyor. Kiminin parası var. Kiminin yok. Dolmuşa binecek. Bir bina da boş. Ama değerli öğretmenlerimiz ve velilerimiz evimizin önünden lise ayrılmasın. Biz evimizin önünde istiyoruz. Zaten evinizin önünde Yalova Lisesi var. Ama Gaziosmanpaşa Mahallesinde yok. 3 Tane mahalle muhtarımızdan rica ettik. Hatta imza topladılar. Dönemin rahmetli valisi artık muhtarları kırmak istemedi. Okulu oraya taşıdı.


Yalova Lisesi Proje Okulu Olması Sizce Doğru Olur mu?

Kişisel kanaatimce bir eğitimci olarak cevabım ben zaten eskiden biliyorsunuz. Anadolu Lisesi ilkokul öğrencilerini alıyordu ve biz o çocukları daha çocukluk yaşlarında bu sınavlar yüzünden ezdik. Lise kısmındaki sınava ben karşıyım. Bir eğitimci olarak karşıyım. Ama sistem onu gerektiriyor. Çünkü başka türlü yürümüyor. Çünkü biz yeteneğine göre öğrenci yönlendirme konusunda ülke olarak başarısız olduk. O yüzden bakın bir çok sektörde ara elemanı sıkıntısı yaşanıyor.


Yalova da Bir Proje Okulu Yok muydu?

Proje okulu vardı. Dönemin müdür arkadaşımız kendi yönettiği okulunda bir proje okulu olması için çok arzuluydu ve artık bunun kimler projesini beğendiyse Yalova Lisesinde proje okulu olması için bir karar verildi. Ama o dönemlerde bir sıkıntı vardı. Yalova Lisesinin derslik sayısına göre her yıl oraya kabul ettiği öğrenci sayısı en az 500 civarı , proje okulunun yönetmeliklerinde en fazla 160 veya 180 öğrenci alınıyor. Rakamlar benim araştırdığım bir şey değil yine eğitimci ve idarecilerinden aldığım bilgi böyle, şimdi Yalova Lisesine 160 öğrenci aldığınız takdirde 4 ile çarptığınızda bu 500 civarında bir öğrenci oluyor. Okulun kapasitesi tekli eğitimde bile 1600 kişi ; 1000 Kişiyi dışarıda bırakıyorsunuz. Yalova Lisesi ; Bahçelievler, Rüstem Paşa mahallesi, Adnan menderes mahallesi , Dere mahallesi , Kazımkarabekir mahallesi bütün bunlara hitap ediyor. Bu öğrenciler eğer ki Yalova Lisesinin tümü proje okulu olsaydı yeni bir alternatif okul daha mevcut yok iken açıkta kalan öğrenciler ne olacaktı. Bu gündeme geldi. Yalova da yaşayan bir vatandaş olarak benimde kanaatimce az öğrenciyle bu okul yazık heba olur. Yalova Lisesinin hiç proje okulu olmamalıydı ve yahut Yalova Lisesine düz bir okul açıkta kalan öğrencileri alacak bir okul olması lazımdı.
Sonuç da bina iki tane olunca öyle bir karar verildi. Bir tanesi proje okulu bir tanesi düz okul olarak devam etmesine karar verildi. Zaten Yalova Anadolu Lisesi aslında Yalova Lisesi değil. Neden değildi ?Çünkü Yalova Anadolu Lisesi Kurulduğunda Yalova Lisesine ait bütün resimler depolara kaldırıldı. Hizmet eden bütün müdürlerin resimleri kaldırıldı. Belki yasa kaldırın diyordu, bilemiyorum. Mezun öğrencilerin asla öyle bir öğrencinin resimleri kaldırın denilmez. Okul birincilerinin resimleri kaldırıldı. Artık burası Yalova Lisesi değil , Yalova Anadolu Lisesidir denildi. Sonra eski mevzuların biraz ricasıyla ve ya artık oluşturdukları platformla bir Yalova Lisesi tabelası konuldu. Ama kişisel kanaatim maalesef Yalova Anadolu Lisesi Yalova Lisesi değil. Bunları söylemek sadece bir kişi kanaatidir. Bu sadece beni bağlar.
Şimdiki proje okulu kuruldu. Sanıyorum bir dönem öğrenci aldı. 10’uncu sınıflar var galiba öyle devam ediyor. 2 Sene sonra mezunlarını çıkaracak. O mezunlar Yalova Lisesi mezunudur. Örneğin Yalova Lisesi yeniden bir kimlik kazanma çabası harcıyor. Müdürler gelip geçicidir. Bir müdür ile okul ne başarıya gider nede başarısızlığa gider. Müdürler gelip geçer. Kalıcı olan o okula çocuklarını veren halk ve oranın mezunlarıdır.


Peki Hocam Yalova Lisesi Proje Okulu Olduğunda Belli bir öğrenci sayısı dışarıda kalacak. Peki Okulda Olan Öğretmenler ne olacak ?

Rahmetli Ecevit’in ilköğretimi mecburi kıldığı dönemde ortaokullar kapandı. Yalova Lisesi Ortaokulu da önce birinci sınıf öğrenci almadı. Aynı şimdi ki tablo gibi . 2. ve 3. sınıf almadı. Bizim kadronun neredeyse %60’dan fazlası ortaokul öğretmeniydi ve o arkadaşlar ihtiyacı olan okullara dağıtılınca kırgınlıklar oldu. Küskünlükler oldu. Bana kırılanlar oldu. Benim bir günahım yok , ben ne milli eğitim müdürüyüm ne milli eğitim bakanıyım yani sonuçta bu okul kapanınca bir yerde ihtiyaç vardı hepsini oraya verecekler. Benim kanaatime göre şöyle öğretmende çok önemli küstürmemek lazım. Ama öğretmen küsmeyecek diye de öğrenciyi mağdur etmemek lazım. Bakın o çadır kente gidiş olayı öyleydi.


Yalova Lisesi Hakkında Bilgi Kirliliği Devam ediyor. B Blok Kalacak , Yıkılan A Blok’un yeri ne olacak deniliyor ? Sizce oraya yeniden bina yapılacak mı ? A Blok geri gelecek mi ?

Bu şimdi çok önemli bir konu Yalova Lisesi demek müdür olduğum yıllarda benzeri bir konu yaşandı. Enteresan hoş bir konudur. Zannediyorum yeni il olmuştuk. 1996 Yılında okulda hizmet eden personel koşarak geldi. Vali Bey ve Milli Eğitim Müdürü Okula girdi deyince haliyle karşılamak için ben çıktım. Koridorun başında bekliyorum. Gelen giden olmadı. Hani nerede Vali ve Milli Eğitim Müdürü derken personel bahçeye girdiler dedi. Allah Allah diyorum kendi kendime Vali ile Milli Eğitim Müdürünün bahçede ne işi var. Peki beni çağırdılar mı ? Yok dedi. Bir şey demediler. Bir şey var ise okul müdürünü çağır hemen gelsin denilmesi lazım. Çağırılmayınca anladım ki sayın o dönemin Valisi Osman Nuri Eyövge idi. Milli Eğitim Müdürümüz Ruhi Pehlivandı. İsimlerini söylememde beis yok. Hepsine Allahtan sağlıklar diliyorum. Bahçede hizmetliye dedim git bak ne yapıyorlar. Gitti döndü. Dedi ki Yanlarında mühendisler var. Ölçüm yapıyorlar. Projeler var. Sonra öğrendik ki Yalova Lisesinin şimdi en yeşil ağaçlı kısmında Milli Eğitim Müdürlüğü binası , öğretmen evi ve sağlık eğitim merkezi planı yapılıyor. O dönemlerde böyle bir kuş bakışıyla Yalova’nın semalarına çıksanız tek yeşil ada orası. İnanın sahili pas geçin. Şimdi sahil depremden sonra dolgu alanı olduğu için inşa alanları oluşturuldu. Uydudan orada tek bir yeşil böyle bir leke gibi görürsünüz . Şimdi o yok oluyor. Ağaçlar kesiliyor, yok oluyor ve binaya boğuluyor Yalova Lisesi…Şimdi hani halkın deyimiyle benim etim ne budum ne Vali üfürse Milli Eğitim Müdürü istemezse giderim. Sonuçta beni annem müdür olarak doğurmadı. Koruma derneğini çağırdık ve aile birliğine anlattık , mezunlar derneğine anlattık Yalova ayağa kalktı. Bu deyim doğru bir deyim. Manavgat’tan Amerika’dan, Üniversite okuyan öğrencilerden bakanlığa telgraflar çekiliyor. O zamanlar sosyal medya yoktu. Yalova ayağa kalktı. Millet Vekillerimiz Yalova Kaynamaya başladı . Bir huzursuzluk var. Yine Allah Rahmet eylesin. Cevdet Aydın bir bayram buluşmasında halk eğitimde döndü Müdür dedi git öğretmenlerine öğrencilerine benden müjde ver . Yalova Lisesinin bahçesinin bir ağacına bir Allah’ın kulu bir kaşık beton dökemeyecek dedi. Olay bitti.
O zaman Sayın Valimiz ve Milli Eğitim Müdürümüz bana biraz kırıldı ve tepki gösterdi. Sonra ben gönüllerini aldım. Sonuçta ben memurdum. Yani devletlerde sürtüşme olmaz. Sürtüşme olur da şöyle görev yapmama kanaati uyanır sizde vardı benim bir kanaatim beni annem müdür olarak doğurmadı ben gider kendime hiç eylemci değilim. Aklı daha ön planda tutarım. Kapıya kendimi zincirlerim. Gelir polis zincirleri keser beni de müdürlükten kovarlar. Ondan sonra ne yaparlarsa yapsınlar. En azından Aziz Bey zamanında bu binalar yapıldı demezler. Ama bir şeye engel olamadık. Maalesef Yalova Lisesinin bahçesine bir arsevi üretildi . Oraya bir gençlik merkezi yapıldı. Böldü. Gerçekten gençlik merkezleri çok önemli çok çok önemli asla gençlik merkezine karşı çıkamam ama gençlik merkezi diye hizmet etmeyen bir lise fonksiyonunu yapamıyoruz. Asıl Lise gençlik merkezi gibi çalışması lazım.35 Yıllık mesaiden sonraki açık basket sahası kapatıldı. Niye ? Kime ne zararı var ? Niçin kapatıldı ? Mesai bitince okula bağlantısı kesilip sokağa bakan kapısı açılıyordu. Bu yeni beni ilgilendirmez Valiliği Milli Eğitim Müdürlüğünü ilgilendirir. Ama niye ? Zaten öğrencilerin boş vakit geçirebileceği doğru dürüst alan yok. Bence onun mutlaka açılması lazım. Eğer top cam kırıyorsa kırsın. Kırmıyordu. İnanın kırmıyordu. Ama o bölgenin çocukları gidiyordu. Basket oynuyordu. Mesai başlayınca bahçeye açılan dış küçük kapıyı kapatıyorduk. Öğrenciler spor salonunun arkasında güzel havalarda geziyordu.
Sizin sorunuza cevabım öyle bir şey olamaz . Olmamalı. Olursa Yalova’nın huzuru kaçar. Kaldı ki öyle bir proje de yok. Tabi birilerinin korkuları olabilir. Saygı duyarım. İyi ki öyle duyarlı insanlar var. Ben ilgililerden öğrendiğim 3 tane proje çizilmiş durumda lise binası olarak. Bunlardan bir tanesi ilgililer beğenecek. Ben görmedim. Bir proje görmüştüm yanlıştı. Kişisel fikrimi de söyledim. Yanlışlığı ise aşırı cam yüklenmişti. Burası depremsel bir bölge o kadar cam taşımaz. Sağlam cam koyarız. Zaten cam neredeyse onun ham maddesini dışarıdan temin edip ithal ediyoruz. Niye maliyeti düşürelim. İlgililer akıllı çıktı. O projeye herhalde kabul etmemişler. Bakanlık 3 Tane proje sunmuş sanıyorum. Valilik , Milli Eğitim beraber bir karar verecekler. Umarım güzel bir şey olur. Ama size sözüm var. Eğer o bina yapılmazsa ben kendimi yine gider kapıya zincirlerim.
Böyle bir şey olmaz. Bir devletin gücü iktidar ve muhalefetiyle beraber yürür. Bazı konular var. Sadece iktidarı ilgilendirmez ve aynı konu muhalefeti ilgilendirmez. İkisini beraber ilgilendirir. Bu konu şu anda Yalova da iki kesimi de ilgilendiriyor. İki kesimi de kırmızı çizgisidir. Ben buna inanıyorum niye şu anda iktidarın bütün yöneticileri Yalova lisesi mezunu , muhalefetin yöneticileri Yalova Lisesi mezunu yani devlet Yalova Lisesi o sebepten inanıyorum. Bir de adı ile anılan şehirlerin kimlikleri vardır. Bakın inanın ben 85’de Yalova’ya geldim. Yalova halkı beni sevdiği için ben Yalova’yı sevdim. Sizi sevenler dükkan dükkan dolaşırken seviyorum demez. Sevmeyen ev ev dolaşır. Dükkan dolaşır sevmem der. Ama ben hissediyorum. Yalova halkı beni sevdi. Sevmese bu kadar destek vermezdi. 14 Yıl boyunca görev yaptım. Kaç tane iktidarla beraber görev yaptım ve biz hap yasayı uyguladık. Yasa dışı ne biz kimseden istedik nede onlar bir şey istedi. İşin enteresan tarafı oydu. Haksızlık yapmayacağımızı biliyorlardı. Adaletsiz davranmayacağız. Bunu iyi biliyorlardı. Şimdi sonuç itibarıyla ben Yalova Seyahatin otobüslerini başka yerde heyecanlanan biriyim. Yalova adı Yalova Lisesi ile yaşıyor. Onun için buranın adı sadece Yalova Lisesi olarak kalmalı.
Birçok yerde öğrencimize soruyorlar. Siz hangi kolejin mezunusunuz , biz kolej mezunu değil .Hangi lise Yalova Lisesi mezunuyuz . Artık profesörler Yalova Lisesini öğrenmişti.


Yalova halkı isterse burası başarılı olur.

Başarı dediğim gibi bir ekip işi hiç kimsenin elinde sihirli değnek yok. Benim elimde de yoktu. Ama Yalova halkının elinde sihirli değnek var. Yalova halkı akıllıdır. Ne zaman ne yapacağını iyi bilir.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir