Bizimle iletişime geçin

Ekonomi

Urfalı Çiftçiler Geçen Yılı Mumla Arıyor

Yaklaşık

tarih

Urfa Değişim Gazetesinin Haberine Göre ;Girdi maliyetlerinin en yüksek seviyede olması nedeniyle çiftçiler geçmiş yılları mumla aradığını söyledi. Son iki yılda kuraklığında etkili olduğu Şanlıurfa’da gübre, ilaç ve mazot fiyatlarının katlanması çiftçileri zor durumda bıraktı.

Türkiye’de çiftçiler bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesini gören tarımsal girdi maliyetleriyle mücadele ederek üretim yapmaya çalışıyor. İklim değişikliği ve kuraklığın yanı sıra dövizdeki dalgalanmalarda çiftçileri etkiledi. Özellikle mazot, gübre, tohum ve ilaçta yaşanan büyük zamlar çiftçinin elini kolunu bağladı. Bu sene tarlasını gübresiz ve ilaçsız eken çiftçi verimi düşük bekliyor. Tarlasından sadece tohum beklediğini söyleyen çiftçiler zor günler yaşadıklarını söyledi.

Artan maliyetlerin altında ezildiklerini söyleyen çiftçiler, üretimden uzaklaştığı görülüyor. Rusya-Ukrayna savaşı etkilerinin izlenmediği ocak ayında tarımsal girdi maliyeti yüzde 57 arttı. Gübre fiyatlarında ise yıllık artış yüzde 153 oldu.

GÜBRE FİYATLARI 153 ARTTI
Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 9,40 ile tohum ve dikim materyali ve yüzde 16,34 ile malzemeler oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 153,34 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 101,14 ile enerji ve yağlar oldu.

“KÖLELİK DÜZENİNDE YAŞIYORUZ”
Gecen yılın bu zamanını mumla aradığını söyleyen genç çiftçi Ali Kırvar, girdi maliyetlerinden veryansın etti.

Yüksek fiyatlardan dolayı yeteri kadar gübre ilaç kullanamadıklarını belirten Kırvar geçen seneye göre verim düşüklüğü yaşayacağını söyledi. 

Konu hakkında Urfa Değişim Gazetesin muhabirlerine konuşan Kırvar,  “Çiftçiliği bırakıyor insanlar, bırakmak zorundalar. Gecen seneye göre her şey uçtu. Biz zar zor tohum alabildik. Ne ilaç ne gübre verdik. Hani köylü milletin efendisiydi. Köylü çiftçi kölelik düzenini yaşıyor kimsenin haberi yok.” dedi.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazıları 1 hafta önce

Dostluğun En Güzel Hali: Kütük, Kahkaha ve Bir Sarı Papatya

Köşe Yazıları 1 hafta önce

Selda’ca VİCDAN: KALABALIĞIN ORTASINDAKİ EN YÜKSEK SES

Yalova 2 hafta önce

Yalova Barosu’ndan 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü Mesajı: “Çocuk Yoksulluğu ve İhmaller Derinleşiyor”

Yalova 2 hafta önce

“Yarınki Dünyama Mektup” Etkinliğinde Çocuklar Geleceğe Seslendi

Yalova 2 hafta önce

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Arif LAÇİN’in 20 Kasım Çocuk Hakları Günü Mesajı

Yalova 2 hafta önce

YESO’dan Kamuoyuna Açıklama: “Tehditlere ve Baskılara Boyun Eğmeyiz”

Yalova 2 hafta önce

Bayzan’dan Gaziosmanpaşa Esnafına Ziyaret: “Güçlü Esnaf, Mutlu Yalova”

Siyaset 2 hafta önce

Kendir, “İyilik ateşiyle iktidar yolunu aydınlatacağız”

Köşe Yazıları 2 hafta önce

YAZI-YORUM : SAHİ SAHİPSİZ Mİ YALOVA ?

Köşe Yazıları 2 hafta önce

SELDA’CA ”Hayat bize rağmen değil, bizimle güzel”

Siyaset 2 hafta önce

YALOVA’DA ESNAF ZİYARETLERİ: PARTİ TEŞKİLATI BROŞÜR VE KAHVE DAĞITTI

Türkiye 2 hafta önce

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’dan Türkiye’nin Birçok Kenti İçin Kritik Uyarı

Yalova 3 hafta önce

Yalova Elektrik-Elektronik Teknisyenleri Odası Seçiminde Değişim Çağrısı: “Sahadan Yönetime”

Yalova 1 ay önce

“CUMHURİYET BAĞIMSIZLIKTIR MİLLETİN EGEMENLİĞİDİR”

Yalova 1 ay önce

Mustafa Tutuk’tan “Sahipsiz mi Yalova?” Tepkisi